De doorstart
Je onderneming heeft geen geld om de lopende verplichtingen te betalen. Schuldeisers worden ongeduldig en dreigen zelfs met het aanvragen van een faillissement. Wat zijn dan nog je mogelijkheden? Je schulden saneren, onderhands of onder gerechtelijk dwang, stoppen of vanuit een geregisseerd faillissement verder gaan.
We gaan hier bespreken hoe een doorstart kan worden gemaakt vanuit een (geregisseerd) faillissement.
Zie je het al voor je. Je medewerkers staan op straat en soms heb je zelfs in de laatste maand geen loon meer kunnen betalen. Het UWV neemt overigens alle verplichtingen over en betalen de medewerkers alles uit wat ze tegoed hebben. De curator wil alles van je weten. Je reputatie is volledig naar de knoppen. En jij woont in een miezerig flatje en rijd rond in een oud autootje. Maar is dat beeld wel terecht. Met doemdenken kom je niet verder. In de praktijk ziet een faillissement er veel rooskleuriger uit. Je kunt met een schone lei beginnen. En als je geleerd hebt van de je fouten uit het verleden is een mooie toekomst beslist realistisch.
Wat is een doorstart?
Met een doorstart wordt bedoeld: het voortzetten van de bedrijfsactiviteiten met alle bezittingen (activa, goodwill, klanten, lopende opdrachten) van de onderneming ná faillissement. En dat bereik je door zelf de regie te nemen en het faillissement aan te vragen en je voor te bereiden op de doorstart.
Vooraf maken wij voor onze opdrachtgevers een compleet stappenplan en uitvoeringsdata etc. Het allerbelangrijkste is dat je nieuwe onderneming levensvatbaar moet zijn, je neemt dus alleen die bedrijfsonderdelen over waar je geld mee kunt verdienen. Alle schulden en ellende blijven achter in de failliete vennootschap.
De volgende aandachtspunten voor een soepele doorstart zijn heel belangrijk:
Klinkt simpel?
Tot zover klinkt het allemaal nogal simpel. De doorstart wordt alleen een succes als je daarvoor de juiste experts in huis haalt en als je onderneming toekomstperspectief heeft. Wij zullen je je een reëel beeld schetsen van de mogelijkheden en eventuele moeilijkheden. Wij kennen heel veel curatoren en dat maakt het al iets makkelijker om soepel door te starten.
Een soepele doorstart begint ook met het in orde brengen van de financiële administratie. De curator doet immers onderzoek naar paulineuze (onrechtmatige) betalingen. De curator wil weten of jij persoonlijk een schuld hebt aan de BV. En hij zal willen onderzoeken of je als bestuurder aansprakelijk bent. De curator heeft een lijst aan vragen. Maak je geen zorgen. Vooraf nemen we met jou alle vragen van de curator door, zijn lijstje kennen wij namelijk, zodat je de toets der kritiek kunt doorstaan. Dat is ook weer het voordeel van een geregisseerd faillissement, wij bereiden ons samen met jou degelijk voor op hetgeen gaat komen zodat je een soepele doorstart kunt maken.
Wil je meer weten over een onderhands schuldenakkoord of succesvolle doorstarten? Plan dan vandaag nog een adviesgesprek of bel direct naar 085-23 90 333 voor meer informatie.