Gerechtelijk dwangakkoord
Door tal van omstandigheden kan het met uw onderneming niet goed gaan, waardoor u plotseling in grote financiële moeilijkheden bent gekomen.
Mogelijk had u een financieel gezond bedrijf, dat van de ene op de andere dag te maken kreeg met teruglopende omzetten of met enorme kostenstijgingen vanwege duurdere inkoop. De naweeën van corona zouden er ook best de oorzaak van kunnen zijn, dat u in financieel zwaar weer bent beland.
Ondanks alle tegenslag kunt u in die omstandigheden proberen te overleven. Wellicht zijn de problemen niet van blijvende aard. De schuldeisers staan misschien nog niet massaal aan de deur te kloppen, maar u merkt wel een bepaalde druk. Bijvoorbeeld omdat u de rekeningen niet op tijd kunt betalen. Regeren is vooruitzien. Dus is het tijd om juist nù stappen te ondernemen.
U kunt proberen een overeenkomst met de schuldeisers te bereiken door hen een voorstel te doen voor finale kwijting (zie het vorige hoofdstuk). Wordt dit voorstel door uw schuldeisers zonder tussenkomst van de rechter geaccepteerd? Dan is er een onderhands akkoord gesloten. Maar één enkele schuldeiser kan het aanbod negeren en alsnog een faillissement aanvragen. En dan is alle moeite voor niets geweest.
Wat blijft er over als niet alle schuldeisers willen meewerken aan een onderhands schuldenakkoord? In dat geval zijn er twee oplossingen:
1) Surseance van betaling
Als uw onderneming in financiële moeilijkheden verkeert, kunt u surseance van betaling aanvragen. Dit moet bij de rechtbank worden aangevraagd, waarna de schulden voor minstens drie maanden worden bevroren (met mogelijke verlenging). Gedurende deze periode krijgt u de tijd om samen met een toegewezen bewindvoerder (advocaat) de financiële situatie op orde te brengen.
De bewindvoerder houdt namens de schuldeisers toezicht op uw financiële beslissingen. Verloopt alles naar wens en heeft de bewindvoerder er vertrouwen in? Dan kan de surseance worden verlengd tot maximaal 1,5 jaar. Tijdens deze periode blijft u zelf de bestuurder van uw onderneming. Wel moet u zich houden aan strikte voorwaarden, die door de rechtbank zijn opgelegd.
De belangrijkste voorwaarden zijn dat u binnen de surseance geen verlies en/of nieuwe schulden mag maken. Bovendien moeten de belastingen gewoon worden betaald. Deze oplossing blijft echter nogal delicaat, want vaak zetten de meeste bewindvoerders de surseance alsnog om in een faillissement. De surseance is uiteindelijk bedoeld om schulden over een langere termijn af te lossen of af te kopen. Indien nodig kan de rechtbank de schuldeisers daartoe verplichten. Uiteraard kunnen wij u gedurende het gehele surseancetraject begeleiden.
2) WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord)
Deze nieuwe wet biedt de mogelijkheid om onder gerechtelijk dwang een akkoord met uw schuldeisers te realiseren. Simpel gezegd: deze wet kan schuldeisers verplichten om akkoord te gaan met uw voorstel, dat doorgaans neerkomt regeling voor finale kwijting. Hoewel dit eenvoudig klinkt, is dit in de praktijk vaak complex. Inmiddels hebben wij met de WHOA ruime ervaring opgedaan. Wij kunnen samen met u bekijken of uw onderneming aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor de WHOA.
Voor wie zijn de surseance van betaling en WHOA bedoeld?
De WHOA en de surseance van betaling zijn bedoeld voor bedrijven die in de basis levensvatbaar zijn, maar kampen met een te zware schuldenlast. Via een dwangakkoord kunnen deze bedrijven hun schulden herstructureren en een doorstart maken, waardoor een faillissement wordt voorkomen.
Wilt u meer weten over een onderhands schuldenakkoord of een succesvolle doorstart? Plan dan meteen een adviesgesprek of bel nu voor meer info 085 – 0666 555.